Conceptul Happy Food

A avea un copil e garantia superba a nemuririi. Prin urmasul tau castigi dreptul, pe care-l credeai pierdut pentru totdeuna, de a-ti retrai copilaria. Fericirea nu este o iluzie. Dar ii simti cu adevarat parfumul abia atunci cand peste existenta ta pogoara lumina unei vieti noi. 
Venirea pe lume a unui copil rastoarna superb, dintr-o data, toate sensurile existentei, daruind trecerii prin lume rosturi pe care nu le banuiai mai inainte. 

Cand ai un copil devii responsabil in fata unui intreg univers. Datoria de a-ti creste asa cum se cuvine copilul este o indatorire nobila, pe care o ai in primul rand fata de propria viata.

Pentru a creste un copil sanatos si frumos trebuie sa se acorde atentie maxima alimentatiei. Gusturile alimentare se formeaza inca din copilarie si persista, deci este foarte important sa se formeze inca de la varste fragede obiceiuri alimentare sanatoase.

1. Caracteristici in alimentatia copilului

a. Nevoile nutritionale ale copiilor difera in functie de varsta.

b. Un copil creste in salturi, ceea ce se reflecta prin nevoi energetice diferite.

c. Aportul alimentar este adecvat daca asigura o crestere staturala si ponderala normala, evidentiata prin compararea parametrilor cresterii cu curbele standard.

Happy Food a creat un concept care se refera la o alimentatie naturala, sanatoasa si diversificata pentru copii. O dieta sanatoasa, rationala, include o varietate de alimente care ofera copilului energia si nutrientele necesare unei dezvoltari normale. O alimentatie corespunzatoare nu semnifica doar consumul unor „alimente sanatoase”, putand fi consumate o varietate de alimente atat timp cat dieta ramane variata, echilibrata si este consumata in cantitati moderate. O alimentatie sanatoasa si adecvata necesitatilor organismului este cheia asigurarii unei cresteri si dezvoltari armonioase somatice, dar si psihice, emotionale si afective.

Ca psiholog – expert in nutritie si estetica gastronomica – consider ca este foarte importanta respectarea unor principii in alimentatia copiilor: „Mancarea constituie un element important al sanatatii organismului. Energia noastra principala, primara, cea care ne permite sa ne miscam, sa invatam, cea care ne ajuta sa crestem si care ne vindeca, o obtinem, inainte de toate, din hrana. 

Alimentatia sanatoasa pentru un copil implica respectarea unor principii de baza si anume: 

a. Asigurarea unei diversitati alimentare, ceea ce inseamna consumul pe parcursul unei zile, de alimente din toate grupele si subgrupele alimentare. 

b. Asigurarea unei proportionalitati intre grupele si subgrupele alimentare, adica un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, lapte si produse lactate, comparativ cu alimentele cu un continut crescut de grasimi si adaos de zahar. Consumul moderat al unor produse alimentare, adica alegerea unor alimente cu un aport scazut de grasimi saturate (unt, untura, carne grasa) si de zahar adaugat. 
Am devenit interesata de acest fenomen intr-o perioada cand imi petreceam cateva ore pe zi, supraveghindu-mi copilul afara la joaca, unde intalneam zilnic, la aceleasi ore, alti parinti cu care stateam de vorba. Temele privilegiate de conversatie erau, bineinteles, copiii si problemele lor. Toata mamicile se plangeau de mofturile copiilor lor, de faptul ca uneori nu vor sa manance, alteori ce mananca le face rau si eu la randul meu aveam un prichindel pretentios la mancare, astfel ca ajungeam destul de repede sa impartasim o viziune comuna asupra problemei. 
Ulterior, prin natura profesiei, am intalnit mamici nemultumite tot de acest aspect. Avand studii in domeniu si o bogata experienta cu oamenii, m-am gandit la un concept, la o idee, care pusa in practica, sa fie strict in beneficiul copiilor. Micutii sa fie invatati de mici cu mancarea sanatoasa si sa fie convinsi sa manance tot folosind metode pozitive/constructive, in niciun caz amenintari de genul „daca nu mananci tot, nu iesi la joaca…”

Daca copilul are de ales intre mancarea sanatoasa si junk food, stim cu totii ce va alege, asa ca putem incerca sa „deghizam” mancarea sanatoasa, facand-o astfel mai seducatoare pentru copil.

Ascundeti mancarea sanatoasa si naturala in mancarea lui preferata! Chiar daca ideal ar fi sa-si doreasca sa manance fructe si legume, in unele cazuri copilul refuza sa manance acest lucru. Atunci putem sa introducem fructele si legumele in alimente pe care le prefera copilul. De exemplu, putem oferi copilului briose cu banane sau portocale sau putem face pizza cu spanac. 

Dati denumiri haioase legumelor! Putem spune ca brocolli sunt „copacei”, spanacul este preferatul lui Popey Marinarul, morcovul este o bucatica orange de curcubeu, salata verde este o mica balerina infoiata, iar conopida este o varza cu facultate (asa a numit-o Mark Twain). Copilul trebuie sa stie ca toate legumele il ajuta sa creasca mare sanatos si frumos. Si ce copil nu-si doreste acest lucru? 

Dati un aspect frumos legumelor din farfurie! Daca legumele din farfuria copilului au deja un nume haios, mai sunt si aranjate intr-un mod amuzant, cu siguranta vor fi mai atragatoare pentru copil, starnindu-i pofta de mancare.

Adriana Costisanu Savu – Psiholog Clinician, Expert Nutritie